nikkemo -
Hjem

0

Prosessen frem til nå

Det var vel i mai at jeg ved en tilfeldighet kom over nettsidene til Study Across The Pond. Jeg har alltid hatt lyst til å studere i utlandet, men når jeg ikke fikk gjort det på videregående trudde jeg løpet var kjørt. Jeg var sikker på at det var for dyrt og vanskelig å komme inn. Det var alltid USA som var drømmen også. Når jeg fant ATP begynte jeg å lese en del på sidene deres, og fant ut at det ikke var så stort problem og så vanskelig som jeg trodde det skulle være. Alt er støttet av Lånekassa, ikke noe egenandeler jeg måtte ut med fra egen lomme, og jeg så at det var mange norske de hadde hjulpet som hadde kommet inn. I tillegg begynte jeg å falle for England. Ikke så langt unna hjemme, og veldig bra skoler.

 
Først litt om APT. Dette er et firma som skal veilede og hjelpe deg med å velge skole, søknadsprosessen og eventuelt andre spørsmål og problemer som skulle dukke opp. De hjelper deg helt gratis. Av det jeg kunne finne på deres nettsider, så har de mulighet til det fordi de er finansiert av de britiske skolene så de kan få fler internasjonale studenter og får hjelp til spørsmål og problemstillinger de måtte ha med tanke å at england har et annet skole- og karaktersystem enn mange andre land. De er ikke ansvarlig for deg eller skolene, men mer som et rådgivningsfirma. Jeg var så heldig å få en veileder som heter Elise som har hjulpet meg med mine spørsmål og søknadsprosess.

 

Så lenge vi var i mai allerede når jeg kom over siden skjønte jeg at jeg måtte handle ganske kjapt om jeg skulle ha mulighet til å begynne nå i høst. Jeg har alltid hatt lyst til å søke arkitekt, men så lenge jeg ikke har kravene for å komme inn på det i norge visste jeg ikke om det var mulig i england. Det viste seg at de har delt opp arkitektstudiet i to der borte. En ingeniørbasert og en designbasert. Jeg hadde ikke kravene til ingeniørbasert der nede heller, men designbasert var det ikke noe i veien for at jeg kunne søke på. Som tidligere nevnt går jo mye der nede på deg som person og ferdigheter. Når jeg hadde fått informasjonen jeg trengte om studiene og hvem skoler som tilbøy hva var det bare å legge inn søknader. Det var ikke så altfor mange skoler som hadde disse linjene(som APT representerer), så jeg hadde heldigvis, om man ser det på den måten, ikke så mye å velge i. Valgene jeg tok var basert på inntrykket jeg fikk av skolene og beliggenheten. Jeg hadde ikke lyst til å være alt for langt unna London og flyplassene, men jeg hadde ikke lyst til å være midt i London heller da det er ganske dyrt og bo der. Jeg begynte med å sende en henvendelse for å finne ut om jeg fortsatt hadde mulighet og hva slags muligheter som var. Det var først etter noen mailer frem og tilbake at jeg fant ut at jeg faktisk hadde lyst til å søke og gjorde noe med det.

 

Når jeg skulle legge inn søknaden min måtte jeg i tillegg til vitnemålet mitt legge ved et anbefalingsbrev og et motivasjonsbrev. Anbefalingsbrevet var jeg så heldig at en lærer jeg hadde på Rælingen VGS skrev til meg. Det måtte være tidligere lærer, og for å være ærlig fikk jeg ikke så god kontakt med lærerne på Bjørkelangen VGS at jeg følte det ville gi meg noe særlig. Hun fra Rælingen hadde jeg i to år, og jeg føler hun er den av mine lærere som kjente meg best. Motivasjonsbrevet var noe jeg måtte skrive selv. Når du søker kan du skrive kun et motivasjonsbrev som blir sendt til alle skolene. Du skal gi av deg selv og være interessant, og samtidig skal du vise at du har satt deg inn i studiet du søker på. På grunn av dette er det viktig og søke på fag som er ganske like hverandre slik at hver skole og linje skal føle at du har skrevet spesielt til de. Dette er det jeg har syntes har vært vanskeligst gjennom prosessen. Jeg hater å «skryte» av meg selv, og samtidig måtte jeg også finne fellespunkter mellom linjene og skolene. Jeg fikk dytta sammen noe til slutt, og det gikk jo bra. Jeg valgte å være ærlig i mitt brev og skrive at jeg ikke hadde noe særlig med erfaring fra arkitektur og design, men satt heller fokuset på at jeg lærer ting kjapt og at det er noe jeg virkelig har lyst til. Om det har vært avgjørende eller ikke aner jeg ikke, men jeg kom da inn, så kan jo ikke ha vært negativt. Disse brevene og oversetting av vitnemålet fikk jeg hjelp av APT til å få riktig.

 

 

Etter at søknaden var ferdig var det bare å vente på at de skulle spørre etter portfolio. Det er noe jeg sendte direkte til hver enkelt skole. Du kan sende forskjellige portfolioer til skolene om du vil, men jeg valgte å sende den samme til alle. Meste parten av portfolioen min inneholder tegninger og bilder jeg allerede hadde. Jeg valgte allikevel og legge til litt nytt. Jeg dro til tante og onkel på hytta og hjalp de litt i hagen der, jeg lagde en ispinne modell av et lysthus og tegnet noen skisser. Om du vil se mer bilder kan du se på portfolioen her.


 

Ett par uker etter jeg hadde sendt avgårde portfolioen begynte det å komme svar. Den ene skolen ønsket seg et intervju med meg på telefon eller Skype. Jeg ble litt overrasket over at de ville ha det da jeg hadde lest litt rundt at det ikke var så vanlig med intervju for internasjonale studenter, men det gikk greit. Endte opp med telefon. Det var litt skummelt med en gang, men kom fort inn i det. Jeg fikk hjerneteppe et par ganger, men da begynte han bare å prate om noe annet. Vi pratet hovedsakelig om portfolioen og tanker jeg hadde bak bildene og hvorfor jeg hadde tatt de med. Det ble jo litt prat om meg og, men jeg slapp unna de store «sterke og svake sider, hvor ser du deg selv om 10 år» type spørsmålene. På slutten av samtalen informert han meg om at jeg kom til å bli tilbudt plass hos de, og da skjønte jeg at jeg kom til å flytte til england. Jeg hadde bestemt meg for at jeg skulle dra uansett hvem av linjene jeg skulle ende opp med å komme inn på, og da var det jo supert at det var arkitekt som var mitt første tilbud. Jeg hadde allerede fått nei av Middlesex og interiørarkitektur, så det var litt nervepirrende. Senere på dagen fikk jeg tilbud fra Writtle og conditional offer fra Lincoln. Så nå sitter jeg bare å venter på svar fra de. Sendte inn den nye referansen på fredag, så håper ikke det drøyer så alt for langt ut i uka før jeg får svar.

 

Videre fremover nå blir det å søke Lånekassa så fort jeg får studiedokumenter, jeg må søke boplass på skolen, finne ut av forsikringer og sånne praktiske ting, også må jeg så klart pakke og bestille flybillett. I dag har jeg solgt sofaen min og håper at bordet mitt blir borte snart også. Når det begynner å nærme seg skal jeg se om noen vil kjøpe bilen min også så jeg slipper å betale på den mens jeg er borte.

 

Dette ble et langt innlegg, men sånn går det når man snur døgnet og ikke får sove om nettene. Håper noen har fått litt nyttig informasjon, eller bare fått stilt nysgjerrigheten sin

 

 

 

Anniken

 • 0

  Studere i England!

  I'm back! 

   

  Denne bloggen har ikke vært oppe å gå på flere år, men nå som jeg skal over til England i tre år tenkte jeg det var greit å ha en metode og få oppdatert folk hjemme på enklest mulig måte.

   

  Det er ennå 2 måneder igjen til jeg skal dra, så ikke forvent store greiene før det. Kommer til å oppdatere litt på prosessen og tankene rundt det å reise. 

   

  Per dags dato er det ikke 100% sikkert hvilken skole jeg skal gå på. Jeg har takket ja til en skole som ønsket en ny referanse fra meg før de gir meg plass, også har jeg takket ja til en annen skole som et sikkerhetsvalg. Nede i England er det nemlig slik at du kan søke opp til fem valg. Du får svar fra alle skolene uavhengig av hverandre og kan dermed velge fritt blant skolene som har tilbudt deg plass. Jeg søkte å disse skolene/linjene: 

   

  Falmouth: Arkitektur

  Lincoln: Arkitektur

  Writtle: Landskapsarkitektur og Interiørarkitektur

  Middlesex: Interiørarkitektur

   

  Jeg har fått positivt svar fra Writtle og Falmouth, Lincoln har gitt meg et "conditional offer" og Middlesex fikk jeg nei fra. 

  Et conditional offer vil si at de er villig til å gi meg en skoleplass så lenge jeg møter stilte krav. Lincoln ønsket at jeg skulle sende en referanse fra en lærer/arbeidsgiver som jeg har hatt den siste tiden. Jeg sendte nemlig med en referanse fra lærer jeg hadde på Rælingen VGS i 2012. Jeg har nå fått referanse fra min nåværende arbeidsgiver som jeg har sendt inn og venter på svar om det blir godkjent eller ikke. Det var en god referanse, så jeg syns det er litt trist om jeg ikke får det godkjent, da det er denne skolen jeg har mest lyst til å gå på. 

  Writtle ga meg også et conditional offer før de ga meg positivt svar. De ønsket at jeg skulle sende inn en portfolio av arbeidet mitt. Jeg måtte sende dette til alle skolene, men det var kun Writtle som gjorde om søknaden min. Hvis dere skulle ønske å se portfolioen min kan dere trykke her. Ettersom jeg sitter her i Norge og det ikke er så lett og møte opp på intervju måtte jeg sende dette elektronisk og syns det var like greit å lage en nettside de kunne titte på. Ettersom det er dette arbeidet som har fått meg over dammen føler jeg meg ganske stolt av den.

   

   

     Over her har jeg merket av sånn ca hvor skolene ligger hen. De er ganske langt fra hverandre, så det blir ganske stor forskjell.  

   

  Jeg tror ikke jeg har rukket og tatt det helt inn over meg ennå at jeg faktisk skal reise. At jeg skal blir ARKITEKT! Jeg har alltid hatt lyst til det, men her i Norge kommer man ikke inn om man ikke har R1 og 2 matte, eller fysikk. Jeg ble derfor veldig glad når jeg klarte å komme inn i England. Det er ikke veldig enkelt å komme inn der heller, så jeg må innrømme at jeg er ganske stolt av meg selv. I England går det ikke bare på karakterer, det går mer på deg som person og dine ferdigheter. Jeg har mått sendt inn motivasjonsbrev jeg har skrevet selv, portfolioen min samt referanse fra tidligere lærer. Med Falmouth hadde jeg også et telefonintervju, og han tilbudte meg plassen der og da, på telefonen! Jobber man hardt, så får man igjen for det senere. Jeg visste ikke hva jeg skulle bli når jeg gikk på videregående, men jeg jobbet og fikk gode karakterer, og det får man tilbake for. 

   

  Dette var alt for nå. Jeg kommer til å begynne på et nytt innlegg om prosessen ganske med en gang, så tar nok ikke lang tid til neste innlegg.

   

  Til neste gang, 

   

  Anniken

 • nikkemo

  Mitt navn er Anniken. Jeg er 21 år og kommer fra et lite sted i Aurskog-Høland. Høsten 2014 starter jeg å studere arkitektur i England. Bloggen vil handle om hverdan som brite og tanker og følelser rundt dette.

  Kategorier

  Arkiv

  Siste innlegg

  bilde  hits